luni, 13 decembrie 2010

Fructe si legume recomandate in tratarea tusei

Tusea este un act reflex, destinat sa impiedice patrunderea corpilor starini in caile aeriene si, pe de alta parte sa provoace eliminarea mucozitatilor si secretiilor acumulate in bronhii. Tusea poate avea cauze diverse: bronho-pulmonare, otorino-laringo-logice, pleurale, cardiace sau digestive.

Exista mai multe tipuri de tuse, clasificata dupa caracterul sau, dintre care amintim doua :
- tusea uscata, cu timbru sec, neurmata de expectoratii;
- tusea convulsiva (tusea magareasca).

Pentru tusea cu diferite cauze, farmacia naturista are diverse recomandari :

Coacazele negre
Siropul din 250 de grame de fructe la un litru de apa, se fierbe pana scade la jumatate. Se strecoara, se adauga o cantitate egala de zahar si se fierbe din nou pana scade la jumatate. Se ia cate o lingurita la 2 ore.

Gutuile
Infuzie din o lingurita la o cana, cate doua cani pe zi.

Strugurii
Cei stafiditi au proprietati antitusive, consumati cate 100-200 g minimum pe zi.

Ceapa
Infuzia din 4-6 cepe la 1 litru de apa, indulcita cu 100 g de miere sau zahar; se strecoara si se beau 2 cani pe zi, din care una dimineata.

Napii
Decoctul din 100 g napi taiati in felii la 1 litru de apa sau lapte.

Prazul
Sirop din decoct concentrat (200g la 1 litru de apa), amestecat cu miere in cantitate egala; se iau 4-5 linguri pe zi

Ridichile negre
Sirop din ridichi taiate felii, peste care se presara zahar; dupa 24 de ore se strange siropul care s-a lasat si se administreaza 3-4 lingurite pe zi La o ridiche scobita, se umple scobitura cu zahar (sau miere) si hrean; se coace, apoi se strange sucul care s-a lasat si se administreaza 3-4 lingurite pe zi.

Telina
Decoct din circa 30 g la 1/2 litru; se beau 2-3 cani pe zi. Suc, cate 100 g dimineata inainte de masa.


Pentru tusea spastica si convulsiva se recomanda:

Migdale
Decoct din 50 g coaja de migdale la 1 litru de apa, cantitatea care se bea in cursul zilei, de preferinta indulcit cu miere.

Piersic
Florile, prin proprietatile lor antiseptice, calmeaza tusea convulsiva. Infuzie o lingura si jumatate de flori la o cana de apa sau lapte, se consuma 2-3 cani pe zi. Si din infuzie concentrata de flori si frunze (cu 100 g la litru) cu o greutate egala de zahar sau miere fierbandu-se pe foc mic pana la conistenta siropoasa; se iau 20-30 g pe zi.

Salata verde
Decoct din 60-80 g la litru, cantitatea se bea in cursul zilei.

Usturoiul
Decoct din 3-4 bulbi zdrobiti, fierti 10-15 minute in 1/2 litri de apa sau lapte, cantitatea se bea in cursul unei zile

Sursa: http://www.gradina-online.ro/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...